۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۴، ۱۴:۴۸

در شانزدهمين همايش ملي معرفي كارگران نمونه كشور

خاتمي بر لزوم استفاده از نيروهاي متخصص و كارآمد و توجه به نيازهاي كارآفرينان و كارگران تاكيد كرد

سيد محمد خاتمي رئيس جمهور با اشاره به اينكه كارگران شريف‌ترين و موثرترين بخش جامعه هستند پيشرفت ‌هاي كشور در عرصه ‌هاي مختلف را مرهون زحمات‌و تلاشهاي كارگران دانست.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، رئيس جمهور در شانزدهمين همايش ملي معرفي كارگران نمونه كشور با اشاره به اينكه كارو كارگر دو واژه اي است كه تا وقتي بشر بوده وجود داشته است و زندگي و تحولات اجتماعي بشر محصول كارو كارگر است اما در مفهوم كار و ماهيت كارو كارگر در عرصه حيات اقتصادي و اجتماعي در دوران جديد تحول عظيمي رخ داده كه معني كارو كارگر را با آنچه از قديم بوده متفاوت كرده است.

وي اضافه كرد: بروز انقلاب صنعتي و گسترده تر شدن حجم توليد و تقاضاي توليد همراه با محور قرار گرفتن انديشه سود و پيدايش روح مدرنيته و فايده انگاري سبب شد كه كار و كارگري جايگاه ويژه و متفاوتي بيابد، روز به روز رنج و محنت كارگران افزون شد و اين مسئله موجب نارضايتي هايي هم در عرصه نظري و هم در عرصه عملي شد.

وي با اشاره به اينكه خيرخواهان جامعه بشر اين وضع نامتعادل را بر نمي تافتند گفت: در اين شرايط نظريه هاي متعددي پيش آمد و به مقوله كار به لحاظ فلسفي و جامعه شناختي و روان شناسي و اقتصادي و سياسي نگاه ويژه اي شد و بالاخره در آغاز قرن 19 شاهد يك تحول عظيمي در عرصه جهان با استقرار حكومت هاي سوسياليستي بوديم و اين نظريه در آغاز قرن 20 تجلي كرد و در پايان قرن نيز فروپاشيد.

خاتمي گفت: طرح كارو كارگر در عرصه هاي مختلف فكري و نظري و عملي تحولات زيادي ايجاد كرد اما باز در عمل اين كارگران بودند كه مورد ستم واقع مي شدند و ستم هاي نظام سرمايه گذاري ادامه داشت و در سوي ديگر دنيا نظامهايي كه به نام كارگر بوجود آمده بودند با ايجاد ديكتاتوري عرصه را بر كارگران و غيركارگران تنگ كردند و بازهم كارگران محروم بودند اما اين تحولات و بخصوص بيداري روز افزون طبقات كارگر كار خود را كرد.

رئيس جمهور با اشاره به اشكالات تئوريهاي ماركس گفت: البته نبايد ترديد كرد كه تئوري ماركس يك آسيب شناسي براي نظام سرمايه داري بود كه با آن توانست فسادها و مشكلات نظام سرمايه داري را كشف كند گرچه راه حل هايش درست نبود.

وي افزود: پيش بيني او در اينكه چرخ تاريخ به كام كارگران خواهد چرخيد درست از آب در نيامد اما بزرگترين خدمت را به نظام سرمايه داري و تاحد زيادي به كارگران كرد يعني نظام سرمايه داري را به خود آورد كه ادامه اين وضع باعث فنا شدن همه مي شود نه فقط كارگران .

خاتمي گفت: امروز نظام سرمايه داري شباهتي با نظام سرمايه داري قرن 19 ندارد و عمده ترين تغيير، تغيير وضع نسبت به كار و كارگر در عرصه اقتصاد است يعني كارگر به عنوان يك انساني كه حق دارد شناخته شده و به او حق داده شد تا ازحقوق خود دفاع كند و تامين اجتماعي نيز به عنوان يك بخش قطعي همه نظامها در آمد.

وي اضافه كرد: امروز در دنيا و جامعه رشد يافته و پويا قرار داريم و ادعاي ما اين است كه خواستار يك نظام آزاد و مردم سالار مشاركت جو، مستقل و توسعه يافته در عين وفاداري به ارزشهاي ديني اخلاقي و معنوي هستيم و براي ما امتياز اين است كه جامعه ما در اين تحول يك سرمايه عظيم تجربه دو نظام سوسياليستي و كاپيتاليستي را دارد.

رئيس جمهور تصريح كرد: ما مدعي هستيم كه معيارهاي اصلي در نظام ما اسلامي است به شرط اينكه جزئي نگر نباشيم و به عمق روي آوريم كه متاسفانه در خيلي جاها شكل و فرم به چارچوب ها غلبه كرده است اما در هر صورتي محور در نظام اجتماعي اسلام عدالت است، درست است كه سرمايه، كار، علم، دانش و تكنولوژي شرط لازم برخورداري از يك جامعه پوياست اما مهم تنظيم روابط ميان اجزاست و محور در اين راستا عدالت است يعني اگر در جايي رفتارها به عدالت نيانجامد بايد بگوييم نظام اسلامي نيست.

خاتمي با اشاره به اينكه عدالت در سلسله علل احكام قرار دارد گفت: اگر حكمي بود كه لازمه آن بي عدالتي بود اين حكم بايد عوض شود و پيداست كه حكم اشتباه بوده است.

رئيس جمهور با اشاره به اينكه بايد كرامت و شرافت ذاتي انسان را به رسميت شناخت گفت: اديان الهي كه متاسفانه با گذشت زمان پيروان هر ديني پيروان دين ديگر را باطل مي دانند انسان را داراي شرافت و كرامت ذاتي مي دانند كه البته اين كرامت با عقايد و گفتار او تقويت مي شود اما انسان از آن جهت كه انسان است داراي شرافت و كرامت ذاتي است و هر انساني حق دارد كه از مزاياي سازندگي خوب برخوردار باشد.

خاتمي در ادامه با تاكيد بر اينكه نفي بينش طبقاتي و به رسميت شناختن حق حاكميت بر سرنوشت خويش و تلفي كار به عنوان امري مقدس از چارچوب هاي نظامي است كه بر پايه عدالت حركت مي كند گفت: اگر كارگر در هنگام كار قصد قربت كند بزرگترين عبادت را كرده است.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به وجود نقائص و مشكلات و كمبودها گفت: بعد از انقلاب توفيقات زيادي داشتيم و در عرصه كارگري و اقتصاد اين توفيقات جمهوري اسلامي ايران كم نبوده است البته براي رفع مشكلات دولت بايد اين ظرفيت را داشته باشد و گلايه ها را بشنود و اگر مي تواند حل كند اگر نه توضيح دهد.

خاتمي با اشاره به اينكه امسال آخرين باري است كه به عنوان رئيس جمهور خدمتگزار با كارگران صحبت مي كند گفت: اين دولت با حضور بي نظير مردم از جمله كارگران روي كار آمد  و دولتي است كه در اصطلاح به دولت اصلاح طلب معروف شده و 8 سال گذشت و الان جا دارد كه جامعه منصفانه به نقد بنشيند.

وي اضافه كرد: آنچه در عزم ما بود و تاحدودي هم موفق شديم اين بود كه علي رغم همه مشكلات داخلي و موانع بين المللي با اتكا به نيروي همين مردم و با تعامل دولت در عرصه جهاني كه هم اعتبار جمهوري اسلامي را بالا آورديم و هم از امكانات دنيا بيشتر استفاده كرديم دستاوردهاي اقتصادي زيادي داشتيم كه هرچند اين دستاوردها همه مثل دستاوردهاي سياسي، فرهنگي و بين المللي اگر نگوييم انكار اما مورد بي مهري قرار گرفت.

خاتمي گفت: در شرايطي كه مي روم ، جامعه اقتصاد و صنعت ما از مرحله ورود صرف كالاي مصرفي گذر كرده است و به مرحله صدور خدمات فني و مهندسي به دنيا رسيده ايم كه بسيار مهم و البته حاصل تلاش كارآفرينان است و نيز به مرحله ورود سرمايه و فناوري خارجي به ايران رسيده ايم.

رئيس جمهور افزود:سال به سال ميزان واردات كشور بيشتر شده است اما مهم اين است كه اين واردات چه تركيبي دارد، 14 درصد كل واردات ما كالاهاي مصرفي است وبقيه كالاهاي واسطه اي و مواد اوليه گرداننده چرخهاي كشور است يعني واردات در خدمت توليد و توليد براي صادرات است.

رئيس جمهور از ديگر دستاوردهاي دولت را ايجاد صندوق ذخيره ارزي دانست و گفت: البته آنطور كه دل ما ميخواست مورد توجه قرار نگرفت و هنوز هم معتقدم مصرف كردن حساب ذخيره ارزي براي كمبودهاي جاري اشتباه است و در حال حاضر بيش از 8 ميليارد دلار گشايش اعتبار شده كه اگر نبود نمي توانستيم حجم وسيع كمبود كار را كنترل كنيم و به زير 11 درصد برسانيم.

خاتمي به توسعه همكاريهاي بين المللي جهت اعزام آبرومندانه نيروهاي كار به كشورهاي خارجي اشاره كردو گفت: تلاش جدي دولت در عرصه ارتباط خارجي براي گسترش ميزان سرمايه گذاري داخلي و خارجي براي رو به رو شدن با غول سونامي مسئله بيكاري و ورود نيروهاي جديد كار به عرصه كه هم سياست خارجي، داخلي و اقتصادي مي بايست بگونه اي بود كه بتوانيم اين مسئله را حل كنيم.

رئيس جمهور با تاكيد بر اهتمام دولت به مسائل صنفي گفت: كارگران بايد در جهت تقويت نهادهاي مدني، كارگري بكوشند كه پايه اصلي استحكام اقتصاد همين نهادها هستند به همين دليل دولت تصميم به تصويب سند كار شايسته گرفت اما ما هنوز نتوانسته ايم حق كارگران، معلمان و بخصوص حقوق بگيران را ادا كنيم و دولت بايد همه جهات را در نظر بگيرد در عين اينكه بايد رسيدگي به نيروي انساني جزء عوامل توسعه اي باشد.

خاتمي با اشاره به اينكه نيروي انساني محور و مدار توسعه و از مهمترين اولويت ‌هاي دولت است خطاب به كارگران گفت: شما همواره نسبت به مسائل شغلي خود اعتراض‌ ها و گلايه ‌هايي داشته ‌ايد، اما هيچگاه در بيان اعتراضهاي خود گامي فراتر از چارچوب‌ هاي قانوني نگذاشتيد.

رئيس جمهور گفت: كارگران كشور را در همه دورانها از جمله دوران دفاع مقدس و سازندگي و توسعه كشور پيشگام ساير گروهها دانست و بر لزوم حل مشكلات جامعه كارگري كشور در سايه تعامل ميان دولت و ملت تاكيد كرد.

خاتمي گفت: نمي ‌توان ادعا كه كه هيچكدام از دولت‌ هاي گذشته هيچ عيب و نقصي نداشته اند.

رئيس جمهور اضافه كرد: اگر مسير توسعه ، بدون افراط و تفريط طي شود ، بدون ترديد درآينده جايگاهي به ‌مراتب بهتر از امروز در عرصه ‌هاي مختلف از جمله اقتصادي خواهيم داشت، براي ايجاد تحولات عظيم ، همكاري همه ارگانهاي نظام لازم است و بدون شك ، هر برنامه توسعه‌ اي ، بدون توجه به نيروي انساني به اهداف دلخواه نخواهد رسيد.

خاتمي همچنين بر لزوم استفاده از نيروهاي متخصص و كارآمد ، توجه به نيازهاي كارآفرينان و كارگران و بهره ‌وري در توليد تاكيد كرد.

پيش از سخنان رئيس جمهوري ، ناصر خالقي وزير كار و امور اجتماعي، عليرضا محجوب دبير كل خانه كارگر ، فاطمه كروبي معاون اجتماعي و فرهنگي وزير كار و امور اجتماعي در سخناني از مسائل و مشكلات و مطالبات جامعه كارگري و همچنين تلاشهاي انجام شده براي حل مشكلات اين قشر گزارشي ارايه كردند.

کد خبر 177464

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha